Νεοκλασικό Ψαχαρόπουλου
Αρτεμώνας, Σίφνος

Click to EnlargeΔιώροφο με περιβάλλοντα χώρο 1,5 στρέμμα, κήπους και αυλές. Στους χώρους του μπορούν να φιλοξενηθούν μία ή δύο οικογένειες, ή μια μεγάλη παρέα που να αποτελείται από το πολύ οκτώ άτομα.

Τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα χτίστηκε στη Σίφνο το Νεοκλασικό σπίτι των Ψαχαρόπουλων. Τα μέλη της οικογενείας είχαν στην κατοχή τους την Πανελλήνια Ατμοπλοΐα που συνέδεε πολλά από τα εμπορικά λιμάνια της Ευρώπης. Συχνά τα βαπόρια των Ψαχαρόπουλων έφταναν από την Τεργέστη ως την Οδησσό.

Για να φτιάξουν ένα από τα πρώτα και μοναδικά νεοκλασικά του νησιού οι Ψαχαρόπουλοι εκτός από ντόπιους μαστόρους έφεραν και ξένους τεχνίτες. Με τα βαπόρια των Ψαχαρόπουλων ήρθαν και πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του σπιτιού.

Το σπίτι αυτό βρίσκεται στην άκρη του Αρτεμώνα κι έτσι ενώ είναι απομονωμένο και ήσυχο δίνει ταυτόχρονα την δυνατότητα στον επισκέπτη να φτάσει σε λιγότερο από πέντε λεπτά περπάτημα στις ταβέρνες και τα καφενεία του γραφικού Αρτεμώνα που από τη δεκαετία του 50 έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός.

Η χώρα του νησιού η Απολλωνία βρίσκεται σε απόσταση δέκα λεπτών με τα πόδια και λιγότερο από ένα χιλιόμετρο με το αυτοκίνητο. Οι παραλίες της Σίφνου όπως ο Πλατύς Γιαλός, η Χρυσοπηγή, το Βαθύ και ο Φάρος, γνωστές για τα γαλάζια και καθαρά νερά τους, βρίσκονται σε απόσταση ενός τετάρτου με το αυτοκίνητο.